Blekinge skärgård med segelbåt – två öar du inte får missa

Blekinge län kallas Sveriges trädgård och har en fantastisk skärgård. Det finns cirka 1 650 kobbar, skär och öar att utforska vilket gör att det går att spendera en hel segelsemester i Blekinge. Det är grunt och stening på många platser därför är det viktigt att kontrollera sjökorten innan. Långt ifrån alla segelbåtar kan ta sig över allt.

Här kan du läsa om två öar med olika karaktär du inte får missa och som passar de allra flesta segelbåtar.

Besök Utklippan – saltstänkta klippor och sälsafari

Utklippan ligger längst ut i Karlskrona skärgård och består av tre skär. Det finns en gästhamn med skyddat läge. På ön finns en fyr som var bemannad fram till år 1972 och kulturhistoriska byggnader. På Utklippan kan du njuta av karga klippor, bad och beundra utsikten. Här finns även en stor sälkoloni och en fågelstation.

Servicen är mycket begränsad, det finns ett sommarkafé och inte mer. Därför är det viktigt att ta med sig saker du inte kan vara utan. Exempelvis vapegrejer och andra saker som du bara hittar i välsorterade butiker. Det är trots allt naturen och saltstänkta klippor som är charmen.

Aspö är ett sommarparadis

Aspö är en lite större ö som ligger precis utanför staden Karlskrona. Här finns härliga stränder, från klippbad till sandstränder. Drottningskärs kastell uppfördes runt år 1680 när Karlskrona blev svenska flottans huvudbas i Blekinge. Fram till början på 1800-talet var Drottningskär Karlskronas viktigaste försvarslinje.

Idag är det museum och det går att gå runt och uppleva en bit svensk historia. Det finns även en restaurang som heter Kastellet och sommartid är det inte ovanligt med lite större konserter. På Aspö finns även butik, flera fina små fik och möjlighet att spela minigolf, vandra och rida islandshästar. Det är lätt att bli liggande med segelbåten länge vid Aspö.