Risker med ökad fuktighet för båtar

Alla båt & husägare är väl medvetna om riskerna med fukt. Om inte annat så blir du det när huset eller båten blir angripet. Det räcker med en liten spricka eller läcka så kan det uppstå stora problem. Därför varnas det om fukt hela tiden, och om vikten av att vara uppmärksam. För om du upptäcker det i tid har du chansen att undvika svårigheter.

Ett av problemen med fukt är att det leder till mögel. Vilket i sin tur är farligt för hela familjen. Du kan bli ganska sjuk, och speciellt utsatta är de små barnen. Luftrörsinfektioner och allergier är vanliga konsekvenser när du får in mögel i huset. Men allt är inte förstört, för det här är något du kan få bukt med. Även om angreppet är stort.

Undvika problem med mögel

Det första steget för ett sunt hus är att ha det under kontroll. Du behöver inte göra allting själv, men det är viktigt att ha ett schema så du inte missar något. Tak, fönster och fasad behöver få sig en genomgång, en inspektion som är tillräckligt grundlig för att upptäcka små sprickor och trasiga takpannor. Anlita någon att se över ditt hus, det lönar sig att ligga steget före. Viktigt göra test av mögel.

Om du trots allt skulle få in fukt och eventuellt mögel så är det ännu viktigare att ringa efter experterna. Mögel kan sprida sig om du inte är försiktig och en sanering bör ske på ett visst sätt. Det är när mögelsporerna börjar flyga runt som de lätt sätter sig i lungorna, så det är viktigt att ta det sakta men säkert. Ibland kan du behöva flytta ut några dagar för att inte bli sjuk, men det är det värt. Fängelse tvingas stänga på grund av fukt och mögel.

Faran med mögel

Mögelsporerna är så små att du inte alltid ser dem med blotta ögat. När de samlas ihop på ett och samma ställe är det enklare att upptäcka dem. Eller så kanske du känner lukten, vilket kan vara ett tecken på att du bör undersöka lite närmare. För det är lätt att bli sjuk av mögel. Astma är en vanlig konsekvens om du andas in mögel under längre perioder. En del personer känner av det direkt, vilket på sätt och vis är bättre.

Barn brukar få återkommande luftvägsinfektioner när de vistas i en möglig miljö. Det är ofta det första tecknet på att något är fel. Så om de ofta blir sjuka är det läge att se över ditt hus, men även förskolan eller de platser de vistas på under dagen. Mögel kan spridas via ventileringssystemet, vilket har varit ett stort problem i en del skolor.

Ha hemmet under uppsikt

Men det måste inte gå så långt som att du blir sjuk eller det börjar lukta illa. Var som sagt uppmärksam. Se över hela huset regelbundet och speciellt då de delar som är mer benägna att påverkas av fukt och mögel. Kallvindar är extra viktiga att se lite närmare på. Speciellt nu för tiden när klimatet har förändrats. Varma somrar och vintrar gör att husen inte riktigt torkar ur som de gjorde tidigare. Därför måste du vara extra noga med att se i alla hörn och krokar.

Ett bra ventileringssystem kan också vara till hjälp. Se till att luften cirkulerar som den ska, och att du inte ger fukten en chans. Det lönar sig av flera olika anledningar att planera och arrangera sitt hem för att passa både dagens klimat och det sätt du värmer upp hemmet på. För allting kommer samman till ett friskt och sunt hus, där hela familjen kan må bra.