Ta hand om din båt

Det finns få saker som är så underbara som den svenska sommaren. När du kan njuta av naturen riktigt ordentligt. Överallt längs kusten finns det härliga skärgårdar som är inbjudande och tillgängliga. Du behöver inte ens ha en stor båt för att komma ut på sjön. Men sedan kommer hösten och vintern, vilket medför vissa förändringar.

När du skaffar båt är det en självklarhet att du behöver både båtplats och vinterförvaring. Annars blir båten antingen stulen eller förstörd, två alternativ som är helt onödiga. Har du egen tomt och brygga är det lättare på sommaren, men det finns många bra marinor runt om i landet. Det är också vanligt att gå samman om vinterförvaringen, för det är inte alltid så lätt att ta hem en båt.

Båtlivet under vintern

I god tid innan frost och kyla sätter in så brukar folk dra upp sina båtar. Om du är medlem av en båtförening eller liknande brukar de hyra in all utrustning. Sedan sätter du av en helg när alla kommer samman för att dra upp sina båtar. Därefter gäller det att göra rent och ta bort allt som kan bli skadat av kylan. Det är en del arbete, men det är det värt. Sedan gäller det att täcka över båten ordentligt. Här har du en riktigt bra leverantör av krympplast för båtar.

Du kan naturligtvis använda presenningar men de har en tendens att flaxa runt i vinterstormarna. Och det är viktigt att ingen fukt eller snö kommer in i båten, för då kan det bli rejäla problem. Med krympplast sveper du in hela båten i en plastbubbla. Det blir helt tätt, och garanterat fuktfritt. Om du vill komma in kan du alltid sätta fast en liten dörr med blixtlås, ungefär som på ett tält. Vinterförvaring av båt är något att ta på allvar.

Plast som håller ordentligt

Den här krympplasten används inte bara för båtar. Det är också ett bra sätt att täcka över byggställningar på en fasad. Du slipper ha damm och smuts som flyger runt och smutsar ner. Det minskar även risken för att någon eller något ska ramla ner från ställningarna. Andra väljer att svepa in sina trädgårdsmöbler i krympplast. Det är ungefär samma upplägg som för båtar. Du skyddar dem tills vårsolen tittar fram och det är dags att börja njuta av utelivet igen. Göteborgs-Posten berättar om ett alternativt användningsområde för krympplast.

Även en liten båt är en stor investering. Framför allt är det din ägodel som du vill skydda. Därför kan plast verkligen vara en bra idé. Du slipper oroa dig för båten, även om det snöar och blåser så sitter den fast. Den är gjord för det hårda klimat som även de sydliga delarna av landet kan ha. Om du gör allting noga från början så kan du mer eller mindre glömma bort båten tills det är dags att sjösätta igen. I alla fall om du valt en säker plats för att ställa upp den på.