Kläder för vintern – Vad har man på sig på vintern?

Allas garderob måste förändras under de kallare månaderna på året. Detta gäller särskilt för människor som bor längre norrut, där vintersäsongen varar mycket längre än i mildare klimat. Det finns vissa saker som kan tas med över alla klimat. Att till exempel ha ett fast baslager är förmodligen en av de mer universella sakerna för att överleva kallt väder. Ett par bra varma kängor är också alltid värt att investera i eftersom de kommer att hålla i flera år om du väljer dina material med omsorg. En isolerad kappa kanske inte är nödvändig om ditt hemklimat aldrig sjunker under nollan, men de flesta människor tycker att det oftast är bättre att ha något att ha över sina kläder än att bara ha på sig det som fanns på kroppen i gryningen när de lämnar huset.

Vinterkläder för kvinnor

För kvinnor kan du inte göra fel med ett par bra stövlar och handskar (som är mycket viktiga för att skydda händerna när du inte vill få köldskador). Du bör också se till att den kappa eller jacka du väljer har flera fickor så att om du behöver bära med dig något när du är ute är det lätt att göra det utan att utsätta bar hud för elementen.

Vinterkläder för män

Vinterkläder för män skiljer sig inte så mycket från vad de normalt sett skulle bära varje dag. Ett fast baslager är fortfarande nödvändigt, även om tröjor kan räcka i varmare klimat. Här hittar du stickade herrtröjor från DEDICATED. För att skydda ansiktet mot vindbränna eller sprickor är det alltid bra att ha något som en halsduk till hands, särskilt eftersom halsdukar ibland kan fungera som bälten om det behövs. Ett par bra handskar är också viktigt.

Vinterkläder för barn

Vinterkläder för barn skiljer sig något eftersom de inte alltid har kontroll över sina handlingar, särskilt när de leker med kompisar. Barnens rockar ska vara varma men också tillräckligt stora för att de ska kunna röra sig utan att bli begränsade. Det innebär att du måste se till att om de har en halsduk eller mössa på sig, så kan den inte fastna i något utanför själva kappan. Om ditt barn kommer att vara ute på vintern under en längre tid, se till att ha några extra kläder i bilen så att de kan byta om till något annat om det behövs (till exempel efter att ha blivit blöta).

Klä dig i flera lager

Det sätt på vilket de flesta människor klär sig för vintern är att bära flera tunna lager ovanpå varandra och sedan lägga till en isolerad kappa när du går ut. Det kan verka komplicerat till en början, men när du väl har vant dig vid det här systemet är det faktiskt ganska enkelt och kan behålla sin effektivitet genom många slitningar under åren.

Underställ

Ett bra underställ är viktigt eftersom det är det lager som sitter närmast kroppen. Det är bekvämt för både kvinnor och män och är bra så länge det inte gör att du fryser för mycket när du är utomhus. Ett par bra strumpor kan också vara till stor hjälp för att hålla fötterna varma under dagen, särskilt om det är ullstrumpor med extra vaddering undertill för att isolera.

Mellanlager

Ett mellanskikt är i huvudsak en isolering som bärs mellan din hud och eventuella andra kläder ovanpå den. Det tjänar främst till att fånga in värme inutikläderna, men den kan också hålla dig torr om du svettas. Det här lagret är vanligtvis det tjockaste och kan vara allt från en tjock tröja till en parka med en påsatt huva. Det är vanligtvis bäst att detta mellanlager också är vattentätt eftersom regn, snö och is alla potentiellt kan tränga igenom din ytterpäls om de inte hålls ute av något bättre.

Ytterkläder

Det sista lagret som går över allt annat är den kappa eller jacka som du har på dig när du går ut. Dessa bör alltid ha långa ärmar så att det inte finns någon exponerad hud som riskerar att bli förfrusen eller solbränd. De ska också sitta tillräckligt tätt runt midjan så att ingen luft kommer in där heller eftersom kall luft sipprar inde minsta hålen. En bra ytterjacka är vanligtvis gjord av läder eller något annat material som inte lätt går sönder och som håller dig varm även under de kallaste dagarna.

Mössor, strumpor och vantar

Den sista aspekten att ta hänsyn till är accessoarer som mössor, vantar eller halsdukar. Hattar är alltid en bra idé eftersom de skyddar hela huvudet från kylan i stället för att bara utsätta ansiktet för väder och vind. Handskar är också viktiga för att vara säker utomhus eftersom det är i stort sett omöjligt att hålla fast vid något utan dem. Halsdukar har begränsad användning men kan täcka utsatt hud vid behov så det kan vara bättre att lämna dem hemma om du inte vet att du behöver dem specifikt…