Hur långt kan man segla på en dag?

Det finns inget härligare än att befinna sig på en segelbåt ute på öppet hav. Svalkande vind, skinande sol och iskall dricka på en båt är något som alla längtar efter. Men hur långt går det att segla på en dag? Om du känner för att fly undan storstadsstressen för en tid, är det här hur långt du kan tänkas ta dig.

Beror på båten

Hur långt du kan segla på en dag beror förstås på segelbåten ifråga: vissa klarar sig ju mycket längre än andra. Materialet, både på själva seglet och på båten, avgör även det hastigheten på segelbåten, men allra viktigast är längden på skrovet. Ju längre skrovet är, desto snabbare åker båten. En båt på 54 fot i längd kan nå en hastighet på mellan 7 och 8 knop.

Hur ser vindförhållanden ut?

Om du åker motvind eller medvind påverkar även det givetvis hur långt du kan segla på en dag. Med goda vindförhållanden tar du dig mycket längre på samma tid, men detta är inte något du själv har kontroll över.

Använder du en motor?

Om du förlitar dig på motorn varje gång vinden sviker dig så blir medelhastigheten förstås mycket högre och du kan hålla dig över 5 knop i medel även under sämre vindförhållanden.

Summering – så här långt kommer du på en dag

Det är svårt att ge ett absolut svar på hur långt du kan ta dig med en segelbåt på en dag, men med rätt förutsättningar kan du förvänta dig över 140 sjömil på en dag. Det blir nästan 260 km. Detta förutsätter att du har en längre båt på över 54 fot, att du åker medvind, samt att du använder dig av en motor vid behov. Medelhastigheten blir nästan 12 knop per timme för hela dagen – det blir snabbt!