Tips för att lära sig segla

Drömmer du om att känna vinden i håret och känslan av att segla en båt helt på egen hand? Att segla beskriver många som en fantastisk känsla av frihet som är svår att efterlikna. Att dra ut på vattnet och känna vågorna slå mot båten och med hjälp av vinden lyckas ta dig dit du vill, är bra fantastiskt. Med frihet kommer dock även ett ansvar. Att lära dig segla tar tid och det är viktigt att lära sig allt korrekt för att kunna segla säkert. En del olyckor händer tyvärr ute på havet varav anledningen ofta är okunskap. Om du vill lära dig segla är det därför viktigt att du lär dig manövrera en båt och segel korrekt för din säkerhets skull, samt för alla andra som befinner sig på vattnet.

Gå seglarskola

Det enklaste sättet att lära sig att segla är att gå i seglarskola. Om du är nybörjare är det enklast att börja gå en seglarkurs i optimistjolle. Denna typ av båt är liten och enkel att manövrera vilket gör att den passar små barn ända upp till personer i vuxen ålder. Fördelen med att börja lära sig segla en optimistjolle är att en liten båt gör det lättare att lära sig hur vinden rör sig och hur seglen fungerar. Det är många aspekter av segling som tar en del tid att lära sig, vilket innebär att segling bör hanteras med vördnad. Om du lär dig segla en större båt kan du komma att behöva gå med i ett seglarsällskap efter du avslutat kursen, ifall du vill fortsätta segla.

Professionella instruktörer eller lära sig själv?

Det är alltid säkrast att lära sig grunderna i segling med hjälp av professionella instruktörer. Om du däremot inte vill gå en kurs går det att lära sig segla på egen hand med hjälp av exempelvis Youtube-videos. Var dock medveten om att det finns en hel del risker med att ge sig ut på vattnet själv utan att ha lärt sig grunderna inom segling noga först.