Packtips för passagerare

Du kanske är en seglarveteran och kan packa blint utan att glömma en enda sak. Men för passagerare som inte har seglat innan kan det vara svårt att veta vad man ska ta med sig. Inte minst om väderleken ser oförutsägbar ut. Självklart beror din packlista på hur lång din resa ska vara, var du ska segla och vilken årstid det är. Men här kommer lite allmänna packtips för dig som ska ge dig ut på havet:

Extrakläder är ett måste

Det är kallare ute på havet än vad det är land och framförallt på våren och hösten då det kan vara kyligt i luften. En tjockare tröja och en halsduk eller scarf är alltid bra att ta med. Ibland kan det även vara bra att ha med en mössa. Lager på lager är en bra princip, eftersom det låter dig justera klädseln efter temperaturen. Flera tunna lager värmer dessutom bättre än ett tjockt. Ett underställ kan också vara en bra idé.

Vid soligt väder

Solkräm, keps och solglasögon är viktigt att ha med vid soligt väder. Solen är stark på havet och du kan lätt bränna dig, samtidigt som det kan vara svårt att se när solljuset reflekteras i vattnet. Glöm inte heller badkläder, för det finns inget bättre än att bada från båten vid soligt väder.

Praktiska föremål

Om du är passagerare har sannolikt din kapten koll på allt praktiskt som måste tas med, men det kan ändå vara en bra idé för dig att ha med vissa saker. En fällkniv kommer alltid till nytta, oavsett om du ska skala frukt eller har fångat en fisk ute på havet som du vill förbereda till middagen. Med fickkniven kan du även skära av snören och göra massa andra praktiska saker ombord.

Bra seglarskor

Seglarskor måste ha ett bra grepp eftersom det ofta blir blött på däck. Dessutom får de inte vara för tunga, för trillar du i vattnet vill du inte att de ska dra ner dig ännu mer. De måste tåla vatten och vara ventilerande, för det kan bli varmt på däck.