Arbeta från segelbåten – tips på hur du får mer tid på sjön

Att göra segelbåten till sin arbetsplats kräver att du har ett arbete som kan utföras på distans. Det krävs även en del planering och skaffa sig bra rutiner för att hantera arbetsdagarna. En del väljer att bli digitala nomader för att leva lite friare även om det kan krävas en hemmahamn.

För att komma i gång krävs det först och främst att segelbåten har den tekniska utrustning som krävs. Stabilt internet och att du skapar en bra arbetsplats på båten är första steget.

Våga ta steget – vad kan du arbeta med?

Det finns många olika arbetsuppgifter som kan utföras helt eller delvis på distans. Inom exempelvis webbutveckling även om det kan krävas att du då och då är på plats. Det kan vara webbutveckling och design lokalt i Malmö där det går att skapa sig en bra bas. Trots allt är det nära kontinenten och det finns många företag som behöver hjälp med webbplatser och digitala strategier.

Andra områden där det går att arbeta på distans är exempelvis skribentjobb, översättning och grafisk design. Det kan även vara uppdrag inom transkribering eller utveckling av AI. Att våga testa är första steget och vill du testa på att starta eget går det ibland att vara tjänstledig från en anställning.

Rutiner och träffa andra är viktigt

Att arbeta på distans från båten kräver en hel del disciplin och strikta rutiner. Det kan låta tråkigt men att skissa upp ett schema underlättar. Även om du inte är bunden till fasta tider är det mindre risk att fritid och arbete flyter ihop om du sätter ditt eget schema.

Det finns andra som har världen som arbetsplats men samtidigt en fast bas. Ibland kan det vara bra att undersöka träffpunkter för att få inspiration. Genom att träffa andra går det även att skaffa sig ett kontaktnät med likasinnade.