Allemansrätten och sportfiske – vad gäller?

Att fiska är en av de vanligare svenska fritidsaktiviteterna. Det är inte så konstigt då Sverige har många mil med kust men även enormt många sjöar och vattendrag. Tack vare allemansrätten går det att ta sig lätt till olika fiskeplatser till fots.

Det är heller inte svårt att komma igång med fiske. För nybörjare finns det bra och enkla set att köpa med allt som behövs för att ge sig ut. För dig som vill botanisera bland olika fiskespön, beten och rullar är det lätt att köpa allt online i lugn och ro.

Fritt att fiska på många platser men inte alla

Det är i de allra flesta fall fritt att fiska med fiskespö längst Sveriges kust. Det gäller även de fem största sjöarna runt om i Sverige. Det innebär att du kan fiska såväl i Storsjön som Mälaren med fiskespö.

För mindre sjöar och vattendrag kan du behöva fiskekort eller tillstånd. Naturvårdsverket har omfattande information kring vad som gäller kring aktiviteter som fiske. För det finns många regler knutna till fiske och allemansrätten.

Att lösa fiskekort är inte svårt, det går att göra enkelt online till många olika fiskevatten runt om i Sverige. Det är bäst att kontrollera vilka speciella regler som gäller där du ska fiska. Läs på lite extra nog vad som rör regler kring vilken fisk du får fiska i respektive fiskevatten, vilken storlek fisken måste ha och när på året du får fiska vissa arter.

Du kan inte sjösätta båt hur som helst

Tänk på att även om allemansrätten låter dig gå fritt i skog och mark kan du inte sjösätta en båt vart du vill. Tänker du fiska från båt behöver du markägarens tillstånd att sjösätta båten. Det kan även finnas speciella regler kring båtar och hur de får framföras i vissa områden.

Generellt ska du alltid tänka på att om du fiskar från båt ska du undvika att störa omgivningen. Det innefattar att inte orsaka onödigt buller eller svallvågor men det skrämmer såklart även fisken. I vissa fiskevatten går det att hyra båt som är mer lämpad för området. Ska du fiska från båt ska du alltid ha flytväst och det är bra att ha en pålitlig GPS.